Kendi çiftliğimizde yetiştirilen Jersey ve Holstein ( Siyah Alaca ) cinsi süt sığırlarından ve kendi kontrolümüzde olan ve güvenilir tedarikçilerden temin edilen edilen sütlerin, geleneksel yöntemlerle önce yoğurt yapılarak daha sonra da yayık makinesinde çekilerek elde edilen hakiki köy tipi yayık tereyağının; kısık ateşte uzun süre ısıtılarak tereyağının tortularından ve içindeki sudan kurtulmuş halidir sade yağ.
Sade yağ makarnalardan yemeklere, kahvaltıdan pilavlara pek çok yerde kullanabilirsiniz. Yemekler için bir-iki tatlı kaşığı bile yeterlidir. Nerede o eski tereyağları, ah o mis gibi kokan pilavlar diyorsanız, sadeyağ mutfağınızdan eksik etmeyin. Çünkü sadeyağ, ismi gibi saf ve doğal yağ lezzetini size cömertçe sunmaktadır.
Tereyağında %10-20 oranında bulunan su, sadeyağda %0,5 civarlarındadır.
Tuzlu tereyağında yaklaşık olarak %80 olan süt yağ oranı ise, sade yağda%99 civarındadır.
Sadeyağ oda sıcaklığında katıdır; ancak vücut sıcaklığında erimeye başlar. Bu da onun vücut tarafından emiliminin ne kadar kolay olduğunu göstermektedir.
GERÇEK VE KALİTELİ BİR TEREYAĞI NASIL OLMALIDIR ?
Gerçek tereyağı oda sıcaklığında bırakıldığında yumuşama göstermekte ancak tamamen erimemektedir.; Tavada eritildiğinde bolca köpürmektedir. Bu durum kaliteli olduğunun bir göstergesidir. Ancak erirken kendi renginden daha farklı ya da koyu bir renk alıyorsa renklendirici madde katıldığının bir göstergesi olabilir.; Sıcak suya atıldığında tek parçada erimektedir.; Gerçek tereyağının fiyatı oldukça yüksektir.; Özellikle eritildiğinde yoğun bir tereyağı kokusu olmalıdır. Açık sarı ya da beyazımsı bir renkte görünümü vardır.
TEREYAĞININ RENGİ NEDEN FARKLIDIR ?
Bilindiği gibi sarı ve beyazımsı renklerde tereyağları mevcuttur. Bu durum ineğin beslenme şeklinden kaynaklanabilir. Özellikle yaz aylarında inekler çimen, ot gibi yeşil beslendiklerinde bu yapısında bulunan karotenoidler yağda çözünme özelliğinde olduklarından elde edilen tereyağının rengi sarımsı olmaktadır. Kış aylarında ise daha kuru ot ve yemlerle beslenen hayvanlardan elde edilen tereyağı ise daha açık, beyazımsı-krem renkte olmaktadır. Ancak her sarı renkte olan tereyağına doğaldır ya da sağlıklıdır diyemeyiz. Çünkü bazı durumlarda işleme aşamasında dışarıdan ilave edilen ve tereyağının daha sarımsı bir özellikte olmasını sağlayan kimyasal katkı maddeleri ve renklendiriciler ürünün doğallığını bozabilmektedir. Ayrıca beyaz tereyağında sarıya göre A vitamini daha yüksek oranda bulunmaktadır. Sarı tereyağında ise beta karoten oranı daha fazladır. Vücuda alındığında önce A vitaminine dönüştürülmesi gerekmektedir.
Yayık Tereyağı ne kadar yoğurtan çıkar :
1 Kilogram Yayık Tereyağı süt yağ oranı ile alakalı olarak 14 - 22 Litre yoğurttan elde edilir.
Ürün tek kullanımlık plastik kovada sevk edilir.